open menu

Lysbakken i LS-tale: – Vi trenger en mer kraftfull krisepakke

Klimakutt og den økonomiske krisen som følge av koronaen var noen av temaene i SV-leder Audun Lysbakkens tale til Landsstyret.

 ­- Vi er første parti som har lagt frem et klimabudsjett som viser hvordan vi vil nå klimamålene våre. Ikke bare i kroner og øre, men i CO2. Det er et historisk klimabudsjett som kutter desidert mest av alle partiene, Sa Audun Lysbakken.

I forbindelse med arbeidet med alternativt budsjett har SV laget et klimabudsjett som innebærer en konkret plan og bevilgninger for å kutte 61 % av utslippene i 2030 relativt til 1990.

– Det må også en ny regjering gjøre. En ny regjering skal ha et klimabudsjett, og la det være styrende for pengebudsjettet. Nå skal det være slutt på at klimamålene er til pynt, nå skal målene nås, sa Lysbakken, som understreket at klimakrisen er ikke den eneste miljøkrisen.

– I dag ser vi sterke protester mot vindkraft. Mange slåss for sine kjære natur områder. SV prøvde før sommeren å få stanset utbyggingen på Haramsøya i Stortinget og torsdag kom nyheten om at retten ikke vil stanse arbeidet, sa Lysbakken.

SV på Stortinget fremmer nå forslag om en ny lov som gjør at alle som planlegger større inngrep i naturen, må spørre miljømyndighetene om lov til det.

– Store inngrep i naturen er av de største truslene mot planter og dyr i dag. Det gis tillatelser til inngrep som vindkraft, hyttelandsbyer og motorveier uten at miljømyndighetene har noen reell mulighet til å sette ned foten. Naturen må få sterkere vern, sa Lysbakken.

I talen snakket Lysbakken også om regjeringens håndtering av den økonomiske krisen som følge av Korona-pandemien, og viste til at antallet permitterte i serveringsbransjen økte med 55 prosent i de to første ukene i november.

– Regjeringen har glemt arbeidsfolk. Nå er over 12.400 servitører, kokker, restaurantsjefer og andre som jobber i serveringsnæringen, permittert, mot om lag 8.000 i oktober, samtidig så kutter regjeringen i flere av de sosiale ordningen til permitterte og arbeidsledige, sa Lysbakken.

Regjeringa har blant annet avviklet lavere inntektskrav for å få dagpenger, og nekter å gjeninnføre feriepenger for de arbeidsløse.

– De sier de ikke har råd, men enda en runde lavere skatt på aksjeformuer har de råd til. Det vi trenger er en kraftigere og mer målrettede krisepakker for bransjer som sliter, sa Lysbakken.

Kultur og utelivet er eksempler på dette. Ingen av ordningene som kommer nå treffer utelivet i Oslo eller Bergen, eller andre steder der det er utsatt. Folk mister livsverket sitt, og de ansatte blir stående uten jobb, mange på bar bakke. Regjeringens kompensasjonsordning er for de store bedriftene, ikke for de små og uavhengige.

– SV krever tilsvarende krisetiltak som i mars, for situasjonen er i praksis lik for de som må holde stengt. For mange er det også verre, for nå har de ikke penger å gå på, Sa Lysbakken.

Del dette