open menu

SVs krav til ny krisepakke

SVs krav til regjeringens nye krisepakke som kommer på mandag var et viktig tema i SV-leder Audun Lysbakkens tale til landsstyret fredag.

– Arbeidsløsheten biter seg fast, og for mange bedrifter kommer korona-smellen i høst. Vi kan få en eksplosjon i sosial ulikhet, mens børsen går så det griner, sa Audun Lysbakken i talen.  

Han understreker at SV forventer at når kontantstøtten til næringslivet avvikles, så er det fordi den skal erstattes av noe bedre og mer treffsikkert, ikke noe dårligere.

– Da må det på plass ordninger som vil hjelpe reiselivsnæringen til å omstille seg, en bærekraftig turisme som legger igjen penger og skaper arbeidsplasser i norske lokalsamfunn, heller enn et reiseliv hvor turistene seiler forbi på cruiseskip som legger igjen minimalt med verdiskaping men maksimalt med forurensing, sa Lysbakken.

Videre må industrien få støtte, slik at vi kan skaffe eksportinntekter, utvikle teknologi og utvikle løsninger på klimaproblemet.

– Maskin-, prosess- og leverandørindustri sliter betydelig. Det gir utslag i eksporttallene, og i juli 2020 var fastlandseksporten var 9 prosent lavere enn i 2019. Spesielt sliter den maritime klyngen. Vi snakker om det som skal være byggeklossene for fremtidens industri, sa Lysbakken, og tok til orde for en maritim krisepakke.

– Det finnes flere statlige skip som kan bygges, det trengs kondemneringsordning for offshore fartøy og det må satses på nye næringsmuligheter som havvind, CCS og hydrogen, sa Lysbakken, som også tok en visitt til Høyres landsmøte som vedtok å fjerne formueskatten.

– Det er vanskelig å overdrive hvor uansvarlig og hvor urettferdig dette er. Midt i en gigantisk omstilling av samfunnet vil det tappe fellesskapet for rundt 15 milliarder kroner, noe som vil innebære dype velferdskutt, og øke forskjellene dramatisk, siden mange av landets aller, aller rikeste ikke vil betale skatt til fellesskapet, sa Lysbakken.

Om man tar utgangspunkt i en liste over de 100 menneskene med størst formue i Norge, så vil kutt i formueskatten gjøre at åtte av de på listen vil blitt praktisk talt nullskatteytere i 2019 dersom formuesskatten forsvant.

– Bare fra disse åtte menneskene vil staten miste 235 millioner kroner. Så en ting er sikkert: Det blir overklassefest hvis Høyre vinner valget på nytt, sa Lysbakken.

Som avsluttet med å minne om at det er ett år til valget, og at målet er en ny regjering forankret på venstresiden, som fører landet i en ny retning med SV som drivkraft.   

– SVs prosjekt er klart: Forskjellene skal ned. Utslippene skal ned. Norge skal få en ny regjering, avsluttet Lysbakken.

Del dette