open menu

Presenterte SVs alternative kuttplan til Equinor

Equinors planer for å kutte i utslipp på norsk sokkel var ett av temaene i SV-leder Auduns Lysbakkens tale til Landsstyremøte lørdag.

Forrige uke presenterte Equinor-sjef Eldar Sætre planer for å kutte i sine klimautslipp med produksjon av olje.  

– Equinor vil kunne ha en betydelig rolle i klimakampen – både nasjonalt og internasjonalt, derfor ønsker SV initiativet til klimakutt og grønn omstilling velkommen, sa Audun Lysbakken.

Han viste til at forslaget viser at det er vilje i olje- og energi-sektoren til å anerkjenne klimaproblemene som store, men også at sektoren både har evne og mulighet til å ta store grep for å kutte i klimagassutslippene. Men ba om et temposkifte.

– Takten må opp i kutt på norsk sokkel. De målene Equinor presenterer, vil ikke føre til annet enn å dytte klimaansvaret over på folk flest og andre deler av industrien, sa Lysbakken.   

Han presenterte SV planer for en mer omfattende klimakutt:  

For det første må ambisjonene opp

Equinors og bransjens mål er å kutte 40 % beregnet fra 2005. Selv om dette er et stort kutt, vil det likevel bety at utslippene vil være høyere enn i 1990. Med Equinors opplegg vil sektoren slett ikke være i front i å kutte klimagassutslipp, men derimot kutte for lite for å nå målene.

Det betyr at andre må kutte mer dersom Norge virkelig skal forhindre alvorlige klimaendringer og oppfylle Paris-avtalen. Konsekvensen av Equinors tull med årstall er at resten av industrien –  og også vanlige folk –  må kutte mer enn 40 % beregnet fra 1990.

– Oljedirektørene må ta en større andel av den nasjonale klimadugnaden, sa Lysbakken.

For det andre må Equinor slutte å late som om de ikke driver med oljeutvinning i andre land

Det er funnet mer fossile brennstoff enn det som kan brukes dersom verden skal nå Paris-målene. Equinors kuttplan må selvfølgelig omfatte hele virksomhetet – ikke bare det som skjer på norsk sokkel. Equinor begynne å ta ansvar for hva de gjør utenlands.

Lysbakken viste til at Australia står bokstavelig talt i flammer i en av de mest omfattende og ødeleggende brannsesongene verden noen sinne har sett. Klimaendringer er en av de sterkeste årsakene for brannene.

– Å bore etter mer olje i Australia er nesten bokstavelig talt å kaste mer bensin på skogbrannene, sa Lysbakken.  

Det tredje punktet i SVs plan handler om elektrifisering

På sikt vil markedet for fossil energi bli nødt til å forsvinne, men i mellomtiden finnes det en kur som kan sikre både oljeproduksjon og klimagevinst. Kuren heter elektrifisering.

Med kraft fra land kan forurensende gassturbiner offshore erstattes med ren elektrisk kraft.

– Det kan gi dramatisk positivt utslag på det norske klimaregnskapet, sa Lysbakken.

Det fjerde og mest innlysende punktet i planen vår: La olja ligge

Hvis Equinor og regjeringen virkelig ønsker å ta klimaansvar, kan de ikke lyse ut flere tillatelser til å lete etter fossil energi på norsk sokkel.  I dag har vi 80 felt i produksjon på norsk sokkel. Vi trenger ikke flere.  Denne uken lyste den ferske olje og energiministeren Sylvi Listhaug ut 69 nye letelisenser på norsk sokkel.

Lysbakken viste til at vern av Barentshavet nord og definisjonen av iskanten blir uten tvil den viktigste klimasaken på vårparten.

– Jeg gruer meg ikke til å ta kampen mot regjeringen. De kan sende hvem de vil. Listhaug, Solberg, Søviknes eller Jensen. Den kampen skal vi vinne, akkurat som vi gjorde med Lofoten, Vesterålen og Senja, sa Lysbakken.

Del dette