open menu

Utfordrer Venstre og Ap på iskanten

I talen til SVs landsstyre utfordret SV-leder Audun Lysbakken både Miljøminister Ola Elvestuen (V) og Ap leder Jonas Gahr Støre til å kjempe for å få iskanten i Barentshavet lenger sør.

Til våren skal klima- og miljøminister Ola Elvestuen nemlig legge fram en ny forvaltningsplan for Barentshavet. Da skal iskanten redefineres.

Definisjonen av den såkalte iskanten setter i praksis grensen for hvor langt nord det er tillatt med oljeaktivitet, og regjeringspartiene er uenige. Mens Venstre vil flytte iskantsonen lenger sør, vil Frp flytte den nordover.

– Det er bare et parti i regjeringen som er til å stole på i miljøspørsmål. Vi krangler om mye annet, men i klima- og miljøspørsmål er SV og Venstre ofte allierte, sa Audun Lysbakken i talen til Landsstyremøtet. .

Men han advarte om at denne ikke kommer til å bli vunnet i forhandlingene til regjeringen, aleine. 

– Derfor trenger vi nå en kraftfull mobilisering. Den kommer miljøbevegelsen til å være med på, og den skal vi være med på, sa Lysbakken og kom med en oppfordring til Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Den burde hele opposisjonen være med på. Ap har nå en mulighet til å isolere høyresiden i klimapolitikken, sa Lysbakken.

I 2015 sa Ap på sitt landsmøte at de var åpne for at grensene for iskanten måtte trekkes på nytt, men at det først kunne skje i forbindelse med en helhetlig forvaltningsplan, altså nå i 2020.

– Hvis Arbeiderpartiet støtter SV, de andre miljøpartiene, fiskerne og miljøbevegelsen i kampen om iskanten, blir det umulig for Høyre å stå imot presset, sier Lysbakken.

Dette er kamp som både handler om å bevare sårbar natur og å bevare klimaet.

– Derfor er min oppfordring til Jonas Gahr Støre og Ap krystallklar: Gå sammen med oss i kampen for naturen ved iskanten. Lytt til de faglige rådene og gå inn for å flytte definisjonen av iskanten sørover, . Det må gå en grense – også for oljekappløp i sårbare områder, sa Lysbakken.

Og lovet at Sv skal kjempe for iskanten som vi kjempet for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

I tillegg snakket Lysbakken om Nav-skandalen og behovet for en reform av Nav, som kan møte brukerne på en god måte. I tillegg til at vi må komme til bunns i hvordan feiltolkingen av EØS-regelverket skjedde.

Han snakket også om SVs alternative budsjett som bidrar til mindre forskjeller, klimakutt og grønn rettferdig omstilling av samfunnet. I tillegg til den uroen og opprøret seg i mange land i møte med økende forskjeller og klimakrisen.

Du kan se hele talen til landsstyremøtet her:

Del dette