open menu

Gjeninnfør arveavgiften!

To av tre av landets 100 rikeste fikk formuen sin i arv. Det er på høy tid at vi gjeninnfører en skatt på arv.

SV vil denne høsten fremme et forslag i Stortinget om å innføre skatt på arv, etter at Solberg-regjeringen fjernet arveavgiften i 2014.

– Det er meningsløst at alle vi som må jobbe for lønna vår skal betale skatt, mens de som får store summer i arv skal slippe unna. Det skal lønne seg å jobbe, men sannheten er at det lønner seg å arve. I går kom nyheten om at Norge når har rekordmange milliardærer, 308, 38 fler enn i fjor. Regjeringa har både sørget for rekord i antall milliardærer og i antall barn i fattige familier. Trengs det et tydeligere bevis på at ulikhetene øker enn det?

Lysbakken peker også på at to av tre av landets 100 rikeste er arvinger. Han mener at det er på tide at vi får stoppet utviklingen der for stor makt og rikdom samles på færre og færre hender. For å få det til må arveavgiften få støtte av flere partier.

– At Arbeiderpartiet går ut mot en arveskatt er for meg helt uforståelig. Alle snakker om ulikhet og sier de vil gjøre noe med det, men med en gang det blir konkret, med en gang vi faktisk foreslår noe for å løse problemet så backer de ut. Det holder ikke. Hvis Arbeiderpartiet mener alvor at de skal gjøre noe med den økende ulikheten i Norge, kan de ikke blankt avvise konkrete og fornuftige tiltak for nettopp å bekjempe ulikhet.

Lysbakken varsler nå forslag om skatt på arv i Stortinget i høst.

– Vi fremmer dette forslaget i høst, og jeg oppfordrer alle partiene som er imot til å ombestemme seg og stemme for en ny arveskatt i Norge. Partier som sier de vil bekjempe ulikhet kan ikke tas på alvor hvis de går mot skatt på de rikestes skyhøye arv. Dette er syretesten på troverdighet i kampen mot ulikheten. Arbeiderpartiet må vise at de er mer opptatt av vanlige arbeidere enn rike arvinger.

Del dette