open menu

Stortinget med sterk kritikk av statsråd Sylvi Listhaug

Opposisjonen på stortinget vedtar i dag en sterk kritikk av Sylvi Listhaug i forbindelse med debatten om endringer i statsborgerloven.

SV-leder Audun Lysbakken fremmet idag kritikkforslaget på vegne av hele opposisjonen – Ap, Sp, SV, Krf, Rødt og MDG. Forslaget lyder slik:

«Stortinget mener det er sterkt kritikkverdig at justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug offentlig har fremsatt uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempelse av terror i Norge.»

– Det er nødvendig med en skarp reaksjon fra Stortinget. På denne måten viser Stortinget at statsråd Listhaug har passert en grense som vi ikke aksepterer. Og det er en veldig tydelig advarsel til regjeringen, sier Lysbakken.

Forslaget ble fremmet som et løst forslag i forbindelse med debatten om Regjeringens forslag om endringen i statsborgerloven. Bakgrunnen er det mye omtalte innlegget på Facebook som Sylvi Listhaug publiserte før helgen, hvor hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet».

– Listhaug bruker en retorikk som er til forveksling lik det som de mest konspirasjonsteoretiske nettkrigerne på ytre høyre bruker. Det er ikke akseptabelt for en norsk statsråd, sier Lysbakken.

Det blir votert over forslaget etter debatten er ferdig, og flertallet stiller seg altså bak forslaget som er den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan rette mot en statsråd uten å erklære mistillit.

– At så mange partier er med på å fremme en så sterk kritikk, er et signal som regjeringen må lytte veldig nøye til, sier Lysbakken.

Rødt har varslet at de vil fremme et representantforslag om mistillitsforslag mot Listhaug, men behandlingen av dette vil først skje på et senere tidspunkt, og SV vil vurdere å støtte det forslaget når det kommer til votering.

– Når det gjelder spørsmålet om mistillit til Listhaug, så vil SV sannsynligvis SV stemme for det. Det kommer imidlertid ikke til behandling i dag, og vi er opptatt av en sterk reaksjon fra Stortinget med en gang, sier Lysbakken, og fortsetter:

– Listhaug blir nå satt grundig på plass av hele opposisjonen. Siden angrepet fra Listhaug var rettet mot Arbeiderpartiet, og det er AUF og de overlevende fra Utøya som har hatt det vanskeligst de siste dagene, er vi i SV opptatt av å jobbe tett sammen med Ap i akkurat denne saken. Dette er alvor, og vi er ikke opptatt av egenmarkeringer – derfor kommer vi til å ha dialog med Ap før vi tar endelig stilling til mistillitsforslaget, avslutter Lysbakken.

Du kan lese Audun Lysbakkens innlegg i salen her.

Del dette