open menu

– #metoo viser hvor viktig det er at vi markerer 8.mars

– #Metoo har vært en samfunnsrevolusjon. Nå må vi sørge for varige politiske endringer, sier SVs likestillingspolitiske talsperson Freddy André Øvstegård, og viser til SVs forslag om seksuell trakassering.

Ved å bekjempe seksuell trakassering, gir vi mer frihet til alle. Derfor er kampen mot seksuell trakassering en viktig kamp å ta på den internasjonale kvinnedagen. Det handler om kvinnefrigjøring.

Den økte oppmerksomheten om seksuell trakassering bidrar til å bevisstgjøre på forskjellen på flørting og tafsing, og hvor grensen går. Samtidig gir det kvinner trygghet stil å si ifra. Men Øvstegård minner om at politikerne også har ansvar for å ta politiske grep, og derfor har SV fremmet forslag om det.

– SV har utfordret regjeringen i månedsvis på å gjennomføre politiske tiltak mot seksuell trakassering. Nå har vi endelig presset regjeringen til forhandlingsbordet om de 12 forslagene SV har levert mot seksuell trakassering. Dette er en historisk mulighet!

SVs forslag består av 12 konkrete forslag mot seksuell trakassering, blant annet:

  • Forebygge seksuell trakassering i skolen. Derfor foreslår vi selvforsvarskurs for jenter, opplæring i å respektere grenser for gutter og et eget program mot seksuell trakassering som går gjennom hele grunnskolen.
  • Gjøre seksuell trakassering til arbeidsgivers ansvar. Da må seksuell trakassering inn i arbeidsmiljøloven.
  • Bekjempe skeive maktforhold i arbeidslivet. Tryggheten til å kunne si fra om uønsket seksuell oppmerksomhet er en av mange grunner til at vi må ha et trygt arbeidsliv, med lovfestet rett til faste og hele stillinger.

Freddy André Øvstegård er også opptatt av at vi på 8. mars markerer støtte til kvinner som Sumaya Ali Jirde, som har opplevd netthets og trusler fordi de deltar i den offentlige debatten.

– Jeg skal gå i tog i dag for unge minoritetskvinner som Sumaya Ali Jirde som blir hetset til stillhet. Det er et angrep på ytringsfriheten, demokratiet og unge kvinners mulighet til delta, sier Øvstegård.

Du kan lese alle forslagene SV har fremmet her

Del dette