open menu

Felles fylkesårsmøter for første gang

Vi er i innspurten av fylkesårsmøtene, og nytt av året er at flere fylker har felles årsmøter på grunn av den kommende regionreformen.

Først ute Nord- og Sør-Trøndelag, Telemark og Vestfold og Møre- og Romsdal. I Trøndelag fikk #metoo og kjønnsdelte formøter oppmerksomhet.

– Vi tar opp skjeve maktforhold, og diskuterer problemene som kan oppstå på forhånd, så vi vet hva vi skal gjøre dersom problemer oppstår. Det går ikke bare på seksuell trakassering, men på hvordan vi oppfører oss mot hverandre, og om vi har respekt for hverandres argumenter, sier Åshild Tungen, nest-leder i Trondheim SV

I Telemark og Vestfold sto «nei til deponi» og satsing på industri på dagsorden.

– Industrien er mye av befolkningens sjel. Vi må snakke næringspolitikk ut ifra våre verdihensyn Og industrien er på mange måter en buljongterning. Det er så mye som er knyttet til den. Men vi må få utslippene ned, industrien har veldig store klimautslipp. Men samtidig er de i front på miljøteknologi, sa leder i Telemark SV, Ådne Naper til Telemarksavisa.

I Vestfold ble det samtidig valgt en ny kvinnelig leder, Grethe Wold. Helgen etter hadde Hordaland og Sogn- og Fjordane sitt fellesmøte og der det historiske vedtaket om sammenslåing oppmerksomhet.

– Vi kunne valgt å gå videre som to separate fylkeslag, men det ville blitt kronglete med felles lister og program. Lagene har jobbet godt og tett i flere år, så vi kjenner og liker hverandre godt, sa Gina Barstad, leder i Hordaland SV til NRK.

Fylkessammenslåing var også tema i Hedmark og Oppland.

– Skal de nye fylkene fungere, må de få tilført flere oppgaver. SV ønsker å styrke den nye fylkeskommunen med å sikre mer folkevalgt kontroll over flere offentlige oppgaver som sykehussektoren, offentlig transport og kollektivløsninger, næringsutvikling, arealforvaltning og forskning, sa fylkestingsrepresentantene i Hedmark, Bjørnar Tollan Jordet, til Østlendingen.

I slutten av februar holdt Troms og Finnmark felles fylkesårsmøte, mens Rogaland hadde eget fylkesårsmøte. Denne helgen står fylkesårsmøte for Oslo og Viken, det vil si Akershus, Østfold og Buskerud, for tur. Fylkesårsmøte i Nordland og i Aust- og Vest-Agder arrangeres senere i mars.

Del dette