open menu

Lysbakken leder «Modern Left» møte i Bergen

SV-leder Audun Lysbakken hadde første dag tilbake på jobb på den årlige samlingen for de europeiske sosialistpartiene, Modern Left, i Bergen.

På møtet var det samlet 30 partiledere og partisekretærer fra de europeiske landene. Tema for møtet var situasjonen for den europeiske venstresiden og de utfordringene de europeiske landene står ovenfor, med økende ulikhet og ødeleggende klimaendringer.

– Ulikheten i Norge og Europa øker, derfor er det viktig at vi står sammen og lærer av hverandre når det gjelder hvordan vi skal møte dette politisk, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Blant temaene for diskusjonen var felles initiativer for å få fart på europeisk klimapolitikk. Tiltak mot sosial dumping, fallende lønninger og økende ulikhet i arbeidsmarkedet i EU. Kjennetegn ved den nye venstresiden som er på frammarsj i så mange land, og hvordan mobilisere velgere gjennom sosiale medier.

Lysbakken får støtte fra Katja Kipping i Tyske Die Linke, i at det er viktig å utveksle erfaringer.

– De store spørsmålene som klimakrisen og global sosial rettferdighet kan ikke bli løst innenfor landene, så internasjonalt og europeisk samarbeid mellom partiene på den progressive venstresiden er helt nødvendig, sier Kipping.

Modern Left arrangeres årlig, og denne gangen var det Norge og SVs tur. I tillegg til Die Linke deltok blant annet samtlige nordiske venstrepartier, SP fra Nederland, Podemos fra Spania og Syriza fra Hellas.

Lysbakken har vært i sykepermisjon siden midten av desember på grunn av en planlagt operasjon. Mandag er Lysbakken tilbake på Stortinget.

– Jeg ser fram til å jobbe for nye gjennomslag for SV som skal sikre en rødere og grønnere politikk, sier Lysbakken, og fortsetter:

– Blant sakene vi skal kjempe for i vinter er økt barnetrygd, et tryggere arbeidsliv, tiltak mot seksuell trakassering og sosial kontroll.

Del dette