open menu

Vil tvinge frem løsning i Spinraza-saken

Alle som trenger det, må få den livsviktige medisinen Spinraza. SV foreslår nå å tvinge frem en løsning i saken.

Etter dagens avgjørelse er det nå klart at alle som lider av muskelsvinnsykdommen SMA får tilgang til den livsviktige medisinen Spinraza – hvis de er under 18 år. Det har tatt flere måneder å komme til en enighet om medisinen. Grunnen er at legemiddelfirmaet Biogen har satt prisen på nesten en million kroner per dose, der SMA-syke må ha fem doser første året på medisinen og tre i årene etter.

– Dette er et slag i ansiktet til de syke menneskene som har håpt på en løsning. Det er flott at de under 18 nå får medisin. Men også voksne mennesker må få medisinen de trenger, sier SVs helsepolitiske talsperson Nicholas Wilkinson.

På Stortinget har han engasjert seg sterkt i saken. Han mener at Biogen har misbrukt sin forhandlingsmakt, og foreslo tidligere denne uka at Biogen må tvinges til å gjøre medisinen tilgjengelig for det norske markedet. Handelsavtalen TRIPS åpner for en slik tvangslisensiering, en mulighet som er blitt benyttet tidligere av flere land, deriblant av USA og India.

– Det finnes grenser for hvilken grådighet vi kan godta fra legemiddelindustrien når folks helse og liv står i fare. Derfor vil SV ha stortinget med på tvangslisensiering av Spinraza for voksne.

Hvis Wilkinson får det som han vil, kan et norsk legemiddelfirma produsere stoffet Spinraza på egenhånd, mot at Norge betaler Biogen det vi mener er en rimelig pris.

– Hvis ikke Biogen vil akseptere et rimelig tilbud, får de et tilbud de ikke kan si nei til, sier Wilkinson.

Del dette