open menu

Manet til kamp mot seksuell trakassering

Kvinner og jenter skal ikke tafses ut av politikken! Fungerende SV-leder Kirsti Bergstø oppfordret til politisk motstand mot seksuell trakassering på helgens landsstyremøte.

– Kvinnfolk skal bli tatt på alvor, ikke på rumpa, sa fungerende partileder for SV Kirsti Bergstø i sin landsstyremøtetale denne helgen.

Bergstø innledet landsstyremøtet i partiet med en salve mot seksuell trakassering. Hun hyllet særlig varslerne, som trosset skammen:

– Dette har flyttet seksuell trakassering ut av sin egen mørke skammekrok og inn i dagslys og på dagsordenen. Dette gir oss en mulighet til å ta et oppgjør mot seksuell trakassering. Det skal vi ta, sa Bergstø.

Hun var også kritisk til hvordan de andre partiene ikke hadde noen tilstrekkelig politisk respons på trakassering og overgrep.

– Det er et demokratisk problem at jenter tafses ut av politikken. Mange politikere har sagt at metoo er en vekker. Sannheten er at de har sovet i timen. Seksuell trakassering er jo ikke noe nytt.

Hun refererte til hvordan Skjeie-utvalget allerede i 2012 hadde etablert at seksuell trakassering er et av de største truslene mot likestillingen. Og i hele forrige stortingsperiode fremmet SV en rekke forslag mot trakassering, vold og overgrep mot kvinner. De fleste ble stemt ned. Likevel har ikke regjeringspartiene fremmet noen troverdig handlingsplan mot disse problemene.

– Det var ikke vært mangel på forslag, det har vært mangel på flertall, sa Bergstø.

Hun ville derfor oppfordre alle partiene til å stemme for SVs 12 punkter mot seksuell trakassering, som er til behandling i Stortinget nå.

Del dette