open menu

Sverige vinner kampen om velferden

Vänsterpartiet i Sverige advarer Norge om profitt i velferden: Ikke gjør de samme feilene som Sverige har gjort.

– Norge må ikke gå i samme felle som Sverige. Dere må stoppe profitt i velferden før utviklingen går for langt.

Dette sier Jonas Sjöstedt, leder for Vänsterpartiet, SVs søsterparti i Sverige. Svenske Jonas har i dag vært i Oslo for å hjelpe SV med å utfordre norske Jonas, Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, om profitt i velferden.

Denne uken ble det nemlig kjent at Vänsterpartiet og den svenske regjeringen har blitt enige om sterke begrensninger i profitt i velferden, etter påtrykk fra Vänsterpartiet.

SV har profittfri velferd som ett av sine hovedkrav inn mot eventuelle regjeringsforhandlinger, noe som så langt har fått lunken mottagelse blant de andre partiene på Stortinget. Sjöstedt advarer nå norske politikere. Han beskriver en dramatisk utvikling i Sverige, hvor kommersielle aktører dominerer store deler av velferdssektoren.

– Selvsagt finnes det seriøse aktører i velferdssektoren også, men når en åpner opp for profitt i velferden, tiltrekker det seg useriøse aktører, sier Sjöstedt.

Han trekker blant annet frem hvordan tusenvis av elever mistet skoleplassen sin over natten da konsernet John Bauer plutselig la ned. I Stockholm er det nå stor mangel på fødeplasser etter at et stort konsern la ned fordi det ikke var lønnsomt nok. Sjöstedt mener dette handler om velferdsstatens fremtid.

– Når noen aktører kan melke systemet for overskudd ved å tilby dårligere tjenester, er det en trussel mot tilliten og velferden i samfunnet, sier han.

Sjöstedt sier det har vært en kamp å bli enige om at det trengs en ny lovbestemmelse. Vänsterpartiet satte dette som krav for å samarbeide med regjeringen. SVs partileder Audun Lysbakken gleder seg over det svenske gjennombruddet.

– Det er sterke krefter som forsvarer profitt i velferden i Norge, men det er langt sterkere krefter i sving i Sverige. Denne saken viser at det både er nødvendig og mulig for oss å få til dette i Norge, sier Lysbakken.

Han understreker likevel at SV ikke vil kopiere den svenske løsningen.

– Forholdene i Sverige og Norge er helt forskjellige, og vi trenger løsninger som er tilpasset norske forhold og den enkelte sektor. Vänsterpartiets gjennombrudd er likevel til stor inspirasjon i innspurten av valgkampen, avslutter Lysbakken.

I Norge viser meningsmålinger at et flertall i befolkningen er enig med SV i saken om velferdsprofitt, og LO-kongressen har et vedtak om å stanse profitt i velferden.

Del dette