– Undersøkelsen viser at nordmenn er sterke tilhengere av små økonomiske forskjeller og tiltak for å redusere dem, og at de ikke er fornøyd med den politikken regjeringen har ført, sier SV leder Audun Lysbakken.
Undersøkelsen viser at:
- 72 prosent mener et samfunn med små forskjeller er bedre enn et samfunn med store forskjeller
- 61 prosent mener at de økonomiske forskjellene har blitt for store
- 79 prosent mener det er viktig at regjeringen prøver å redusere forskjellene
- 72 prosent mener skattesystemet bør endres sånn at de med høyest formue og inntekt betaler mer skatt
- 58 prosent mener regjeringen ikke gjør en god nok jobb for å redusere forskjellene
- 51 prosent er uenig i at noen ledere i staten og statlige selskaper skal tjene mer enn statsministeren
I Norge har de økonomiske forskjellene økt de siste tiårene. I 1986 tjente den rikeste femdelen i underkant av tre ganger så mye som den fattigste femdelen. I 2015 tjente de nesten fire ganger så mye. Samtidig har denne regjeringen ført en politikk som bidrar til å øke forskjellene.
- Når regjeringen har gitt skattekutt til de med høyest inntekt og formue, og samtidig kutte i støtten til de som har minst, for eksempel barnetillegget til uføre, går utviklingen i feil retning. Dette er i strid både med folks ønske om små forskjeller og et mer omfordelende skattesystem, sier Audun Lysbakken.
Hele 79 prosent sier det er viktig at regjeringen prøve å redusere forskjellene mens altså 58 prosent mener de ikke gjør en god nok jobb for å faktisk redusere dem.
- I tillegg til et mer omfordelende skattesystem må vi øke barnetrygden for å få ned tallet på barn som lever i fattige familier. Vi må blant annet øke innsatsen for å få flere i arbeid, vi må føre en mer sosial boligpolitikk, og sikre at alle barn får like gode muligheter til å lykkes ved at vi har nok lærere i skolen, sier Lysbakken.