open menu

SV krever tiltak for å møte Trump

Vi må stå opp for det vi mener, ikke stikke hodet i sanden, sier SV-leder Audun Lysbakken

Donald Trump tar USA er i en helt ny og mørkere retning. Allerede den første uken har Trump-administrasjonen gjennomført tiltak som får dramatiske konsekvenser og som Norge må reagere på.

– Innreise og flyktningeforbudet er et brudd på folkeretten, det skaper grobunn for terror og er dypt uansvarlig ovenfor de flyktningene som har ofret alt for å flykte fra krigen i Syria. Gjeninnføringen av den såkalte «Global Gag rule» er et alvorlig tilbakeslag for kvinners helse og reproduktive rettigheter verden over, og må kompenseres, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Europas ledere har reagert tydelig. EUs president Donald Tusk sier at Trump står for et brudd med det som har vært amerikansk utenrikspolitikk i 70 år. Norge har fulgt etter med kritikk, men ingen konkrete tiltak.

– Vi står overfor et veivalg i utenrikspolitikken. Vi kan velge å stikke hodet i sanden og håpe at det går over. Håpe at Trump moderere seg, og håpe at verden er som den var når han er ferdig. Eller vi kan stå opp for det vi mener. Vi kan stå opp for menneskerettigheter, det vi kaller vestlige verdier, sier Lysbakken.

Nå må Norge reagere. Både fordi det er det eneste riktige og fordi Norges og Europas sikkerhet kan avhenge av det.

– Slik utviklingen er nå, står det internasjonale arbeidet for menneskerettigheter og flyktninger som ble bygd opp etter andre verdenskrig står i fare, sier Lysbakken.

SV har derfor bedt Brende redegjøre for sin strategi overfor USA med den nye presidenten. Foreløpig er Brende fornøyd med å ha gitt klar beskjed på Twitter. SV mener regjeringen må gjøre følgende tiltak:

  • Kalle ambassadøren inn på teppet og kreve at amerikanske myndigheter må følge internasjonal lov og oppheve innreiseforbudet
  • Samle våre naboland til en rask giverkonferanse for å sikres penger til kvinner rettigheter og helsestasjoner som mister støtten
  • Ta initiativ til et møte for å konkretisere tiltak for flyktninger og opptrapping av humanitær hjelp i Syrias nærområder
  • Legge en konkret strategi for hvordan Norge kan ta mer selvstendige valg i utenriks- og sikkerhetspolitikken

Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Del dette