open menu

– Regjeringen øker forskjellene

– En ting jeg kommer til å huske fra Solbergregjeringen, er at regjeringen brukte pengene til skattekutt til de rikeste, kombinert med smålige kutt til de som har minst, sa Audun Lysbakken i sitt innlegg i trontaledebatten tirsdag.

Audun Lysbakken oppsummerte regjeringens viktigste innsats da han holdt sitt såkalte trontaledebattinnlegg under Stortingets åpningsuke.

SV har nettopp gjennomført en kampanjeuke der partiet la frem en rapport som dokumenterer at forskjellene med folk er blitt større med den blåblå regjeringen. Lysbakken viste i sitt innlegg til at selv tidligere arbeidsminister Robert Eriksson har pekt på forskjellsutviklingen:

– Vi har jo til og med fått vitnesbyrd fra en eks-statsråd nå nylig at endringene i uføretrygden kombinert med skatteletter kan oversettes til «å ta fra de fattige og gi til de rike», sa Lysbakken fra Stortingets talerstol.

For å få bukt med forskjellsutviklingen vil SV blant annet ha lavere skatt på helt vanlige inntekter, og høyere skatt på formue, stor arv, eiendom og utbytte. Lysbakken la vekt på at partiet ønsker å bruke de store pengene på de små:

– SV vil ha en inkluderende fellesskole med et bredere syn på kunnskap, med praktisk og variert opplæring, fysisk aktivitet og et gratis og sunt skolemåltid, sa Lysbakken.

Også innenfor klimasaken viste Lysbakken stor skuffelse over regjeringens manglende ambisjoner og manglende vilje til å innfri forpliktelsene i Parisavtalen:

– Denne regjeringen har ikke lagt frem ett eneste forslag med vesentlig betydning for å kutte utslipp. Alle større positive klimatiltak er forhandlet fram i Stortinget, innvendte han.

 

 

Del dette