open menu

Brexit: Et alvorlig signal til Europa

Brexit-avstemningen viser et EU uten folkelig forankring, sier Audun Lysbakken.

– EU har store problemer. Unionen framstår mer og mer som et prosjekt uten folkelig forankring. Jeg frykter at vi nå får en utvikling i Europa med mer høyrenasjonalisme i flere land. Dette må EUs ledere ta innover seg, sier SV-leder Audun Lysbakken.

At Storbritannia nå skal trekke seg fra EU skaper usikkerhet, både for EU, Storbritannia og Norge. Men det kan skape muligheter for bedre svar på utfordringene Europa står overfor, mener Lysbakken.

– Nå kommer vi til å få en åpning for flere samarbeidsformer i Europa. Storbritannia og EU vil måtte bli enige om en eller annen form for handelsavtale, og britene er klare på at de ikke vil ha en EØS-avtale. Det er viktig at regjeringen bruker de mulighetene som dukker opp i årene som kommer. Norge og Storbritannia har et nært forhold med flere hundre års historie. Norge må gå i dialog med britiske myndigheter for å diskutere felles initiativer. Vårt viktigste ansvar nå er internasjonal solidaritet og å gjøre vårt for å holde europeisk politikk på rett kjøl. 

At EU-motstanden ofte kom i form av høyrenasjonalisme og fremmedfrykt er noe hele Europa må ta på alvor, mener Lysbakken.

– SV er tydelig på sitt standpunkt mot norsk EU-medlemskap. Men våre britiske meningsfeller har delt seg i debatten foran folkeavstemningen, noen har vært for LEAVE og andre for REMAIN. Dette er et komplisert spørsmål på britisk venstreside, og det må vi ha forståelse for. I debatten har de mest toneangivende støttespillerne for LEAVE vært høyrepopulistiske og nasjonalistiske, og i mange tilfeller fremmedfiendtlige krefter. Dette er bevegelser SV som parti er totalt fremmed for.

Del dette