open menu

Vil stille krav til Ap-samarbeid

SV vil sikre at Jonas Gahr Støre blir statsminister i 2017, men vil stille klare krav til Arbeiderpartiet, sa partileder Audun Lysbakken på SVs sommerpressekonferanse i går.

– Vi er åpne for ulike måter å samarbeide på, sier han, og skisserer tre mulige alternativer for å kaste Erna Solbergs regjering og få Jonas Gahr Støre som statsminister: At SV er med i regjering, et formalisert samarbeid i Stortinget, eller å støtte regjeringsskiftet, men siden være i opposisjon.

– Vi kommer til å stille klare krav. Får vi gjennomslag for dette, er vi med i et samarbeid. Hvis ikke, står vi utenfor, sa Lysbakken.

Både Lysbakken og nestleder Snorre Valen påpeker at valgresultatet i 2017 vil få avgjørende betydning for gjennomslagskraften.

– I vår fikk vi illustrert gjennom skatteforliket, at forskjellen på et Ap som inngår et forpliktende samarbeid med SV og et Ap som går mot sentrum, er ganske dramatisk og for eksempel innebærer en helt annen kurs i skatte- og fordelingspolitikken, sier nestleder Snorre Valen.

SV har i vår markert oss tydelig i forhold til de andre partiene i blant annet flyktning- og asylpolitikken. Vi har dessuten fått en rekke gjennomslag når det gjelder klima, skogvern og å hindre regjeringens «rigide» forslag til fraværsgrens på videregående.

Lysbakken mener partiet er inne i en positiv trend på meningsmålingene.

– Vi stoppet fallet i fjor, det er et viktig vendepunkt og gjør at vi har noe å bygge på inn mot valget neste år, sier Lysbakken.

SV invitert pressen til sommerpressekonferanse på ungdomsbiblioteket Biblo på Tøyen i Oslo, et sted som egentlig er «forbudt for voksne», og som er etablert som en del av Tøye-løftet som SV har vært pådrivere for. Og kampen mot økte forskjeller og barnefattigdom vil bli viktig for SV inn mot valget i 2017.

Valen varslet at partiet vil styrke barnetrygden ved å inntektsjustere den og øke tilleggene for dem som har mange barn eller for aleneforsørgere. Partiet avviser en behovsprøving av ordningen, som regjeringen har varslet en gjennomgang av.

Overfor NTB avviser Valen at universell barnetrygd er et lite målrettet tiltak mot fattigdom.

– I Norge har vi gratis skole for alle barn uansett hvor mye foreldrene tjener. Vi har gratis helsestell for alle. Det er fordi det er effektivt. Vi omfordeler gjennom skattesystemet. De som er rike, de betaler mer, de som har lite betaler mindre, men alle skal få det samme, sier Valen.

Del dette