open menu

SV bryter i skatteforhandlingene

De andre partiene styrer mot et nytt skattesystem som vil øke forskjellene i Norge. Det kunne ikke SV være med på.

SV har i dag valgt å gå ut av forhandlinger om nytt skattesystem. Partiet kunne ikke være med på forslaget som nærmet seg en avslutning, sier SVs nestleder og finanspolitiske talsmann Snorre Valen.

– Vi kan ikke støtte den fordelingsprofilen som ligger på bordet. Jeg kan ikke avsløre detaljer i forhandlingene før resultatet er ferdig, men vi vet nå såpass at vi ser at forskjellene i Norge vil øke med det nye skattesystemet, og det kan vi ikke akseptere. Det snakkes mye i norsk politikk om at arbeid skal lønne seg, men det er alltid de som eier og arver som får mest med dagens politikk.

Valen mener også at forliket burde ta innover seg virkeligheten som beskrives i Panama Papers-lekkasjene, og har tatt opp skatteparadis igjennom hele forhandlingen.

– Vi kan ikke være med på et forslag som i så liten grad tar hensyn til den trusselen mot velferden som skatteparadis utgjør. Og som ikke gjør nok for å gjøre det norske boligmarkedet mer rettferdig. 

Valen hadde ingen forhåpninger om at skattereformen kunne bli bedre av at SV var med i forhandlingene videre. Det er ikke nok vilje til å fikse de grunnleggende problemene i dagens skattesystem.

– Vi gikk inn i denne prosessen med forhåpninger om enighet, og ønske om å få til en grundig reform av skattesystemet – uavhengig av skattenivå – som møter tidens utfordringer. Men det som kommer nå er ikke en reform. Det er små endringer og flikking på et utdatert system. Jeg synes flertallet møter nåtidens utfordringer med fortidens ideer.

Del dette