open menu

Aktiv læring

Trudvang skole har i over 10 år brukt fysisk aktivitet i skolehverdagen, og mange andre steder kommer nå etter. SV-leder Audun Lysbakken er begeistret for tiltaket.

 

Trudvang skole viser gjerne fram deres egen måte å drive opplæring på. Flere sentrale politikere har latt seg inspirere av måten de kombinerer fysisk aktivitet og læring. Leder i SV, Audun Lysbakken, ble i dag meget imponert over måten rektor Bjarte Ramstad og de andre lærerne jobber med elevene på.

– Dette er opplæring etter SVs smak! var det første Audun Lysbakken sa da han så elevene i gang i skolegården.

– Jeg er ikke i tvil om at det finnes flere måter å lære på enn å sitte på rompa bak en pult. Trudvang har funnet landets kanskje beste måte få læring inn gjennom både fingrene og hodet. Praktiske øvelser hver dag der de repeterer teori, gjør at kunnskapen blir sittende fast på en bedre måte. Det er bare så synd at ikke flere sentrale politikere ser at aktiv læring gjør underverker både for kroppen og læringslysten.

Rektor Ramstad understreker at alle ansatte på skolen er faglærte, og det også noe av nøkkelen til at elevene lærer godt.

– Når vi har motiverte dyktige lærere og tett samarbeid med Høgskolen får vi en positiv faglig spiral som elevene drar nytte av. Aktiv læring har blitt en naturlig del av skolehverdagen, og det er moro å se at mange er interesserte i hva vi driver med på Trudvang. Barn trenger å bevege på seg mye mer enn gjennom de få gymtimene i uka, og derfor har vi gode økter med løping, hopping, balansetrening og mye mer hver eneste dag, sier han.

Lysbakken håper at flere vil ta etter Trudvang, og fysisk aktivitet er en sentral del av SVs heldagsskole.

– En skole med flere lærere som gir mindre klasser, fysisk aktivitet for elevene hver dag, og et sunt måltid er jeg sikker på gir bedre læring, sier Lysbakken. Det sparer også enorme utgifter i helsevesenet i framtiden når vi klarer å aktivisere ungene slik mange skoler i fylket nå er i gang med. Sogn og Fjordane er et foregangsfylke når det gjelder skole og opplæring, og jeg håper Kunnskapsministeren og andre snart innser fordelene med aktiv læring som metode, sier Lysbakken.

Foto: Juni, Carmen og Håvard viser Audun Lysbakken hvordan de kombinerer fysisk aktivitet og grammatikkopplæring ved å «løpe etter ord».
Foto: SV/Hans Vold Husum

 

Del dette