open menu

Ta kampen for barndommen!

Røe Isaksens stortingsmelding varsler et retningsskifte for barnehagene. Men de minste barna trenger ikke mer måling og testing, de skal få være barn.

 

Fredag la kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fram sin stortingsmelding om kvalitet i barnehagen. SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen vil ta barnehagen i feil retning.

– Meldingen varsler et retningsskifte for barnehagen som uroer meg. Barnehagen skal bli mer som skolen, aller helst som høyreskolen. Men de minste barna trenger ikke mer måling og testing, de skal få være barn, sier Lysbakken.

Lysbakken er enig med regjeringen i at kvaliteten i barnehagen varierer for mye, og at overgangen mellom barnehage og skole kan bli bedre. Men han mener veien dit først og fremst går gjennom ansatte med tid til å se hvert enkelt barn.

– Det er egentlig helt utrolig at Røe Isaksen kan legge fram en stortingsmelding om kvalitet i barnehagen, uten å foreslå flere pedagoger. Pedagogtettheten i norske barnehager er svært lav, og forskningen er tydelig på at barnehagelærere med tid til barna er veien til en bedre barnehage. Femti prosent barnehagelærere burde være et minimum, mener Lysbakken.

Han er ikke overrasket over at barnehagemeldingen foreslår mer testing, men ikke flere lærere.

– Flere barnehagelærere koster mer penger enn tester. Og de pengene har Røe Isaksens regjering brukt på skattekutt. Investeringer i barna våre er mye mer lønnsomt enn nye, dyre skattekutt. Jeg håper Stortinget kan presse Røe Isaksen til å prioritere virkelig kvalitet i barnehagen.

Les mer om barnehagemeldingen og Utdanningsforbundets reaksjoner her.

Del dette