open menu

– Regjeringen  frykter kunnskap om økt lærertetthet

Regjeringen fjerner 600 ekstra lærere i ungdomsskolen før forsøket de er en del av er evaluert. Er kunnskapsministeren redd for kunnskap?

Dagsavisen skriver om hvordan Torbjørn Røe Isaksen selv stanset evalueringen av forsøket med økt lærertetthet i ungdomsskolen, som Kristin Halvorsen satte i gang. SV-leder Audun Lysbakken tror Røe Isaksen var redd for at ny kunnskap om lærertetthet kunne koste for mye.

– Høyres skolepolitikk bygger på ideen om at norsk skole trenger bedre, ikke flere, lærere. Derfor har regjeringens eneste tunge skolesatsing vært å gi flere lærere tilbud om etter- og videreutdanning. Nå prøver Røe Isaksen å unngå forskning som kan bryte med et slikt syn.

Lysbakken mener regjeringen er ute etter å spare penger.

– Kvalitet koster, også i skolen. Og flere lærere koster mer enn flere kurs. I SV er vi villige til å betale de to milliardene det koster å innføre en ressursnorm i grunnskolen, med maks 15 elever per lærer på 1.-4. trinn og 20 elever på 5.-10. trinn. Men Høyre har for lengst brukt disse pengene på dyre skattekutt.

Lysbakken vil følge opp saken videre i Stortinget, og håper å tvinge gjennom en grundig evaluering av forsøket.

– Å droppe evalueringen av et så omfattende forsøk er både dårlig økonomistyring og lite kunnskapsbasert. Jeg hadde forventet mer av en kunnskapsminister fra Høyre. Jeg håper å få med meg Stortinget på at forsøket må evalueres grundig, og at de 600 lærerstillingene ikke vil fjernes før erfaringene med forsøksprosjektet er gjennomgått.

Del dette