open menu

Regjeringen knuser sparegrisen

Regjeringens statsbudsjett gir mer til forbruk, mindre til fellesskap og alt for lite til framtiden.

– Regjeringen knuser sparegrisen til framtidige generasjoner, men tenker for kortsiktig, sier finanspolitisk talsperson i SV, Snorre Valen.

I statsbudsjettet bruker regjeringen 22 milliarder ekstra oljekroner. En stor del av disse milliardene går nok en gang til store skattekuttene til de rikeste.

– Dette er penger som kunne vært brukt på framtida, på arbeid, klima, forskning. De kunne brukt det på sosial utjevning, barn og bistand. I stedet går de store pengene igjen til de som allerede har mer enn nok fra før. Mer til forbruk, mindre til fellesskap, sier Valen.

De massive skattekuttene er heller ikke god næringspolitikk.

– Økonomene står på rekke og rad for å fortelle regjeringa at kutt i formuesskatten ikke gir flere arbeidsplasser, likevel står regjeringa på sitt. Kunnskap skal ikke komme i veien.

Valen reagerer også på at regjeringen ikke leverer på klima. Han viser til at klimamålene fra 2020 er nærmest avlyst i en fotnote i Høyre og Frps statsbudsjett. Anslagene viser at utslippene vil øke med dagens politikk, stikk i strid med Stortingets klimamål for 2020 som har nedgang som ambisjon.

– Dette viser at regjeringa i realiteten har gitt opp Norges klimamål for 2020, sier Valen.

– Våre barn vil merke dette statsbudsjettet. Det er de som må leve med Stortingets vedvarende manglende evne til å gjøre det som må til for å hindre voldsomme klimaendringer, sier Valen.

 

Del dette