open menu

La Edward Snowden komme til Norge

SV vil ha svar fra regjeringen om Edward Snowden, og ønsker at Norge garanterer for hans sikkerhet.

Idag ble det klart at amerikanske myndigheter har bedt Norge pågripe Edward Snowden. Varsleren var invitert til Norge 5. september for å motta Bjørnsonprisen, men siden han ikke kan få garantier om ikke å bli pågrepet, må han holde seg hjemme. SVs nestleder Bård Vegar Solhjell vil finne ut av hvordan Norge har svart på henvendelsen fra USA.

– Det er ikke overraskende at USA ber Norge pågripe Snowden. Men det er overraskende om Norge gjør noe annet enn å avvise press. Vi burde si at vi er en rettsstat, som på uavhengig og selvstendig grunnlag vil avgjøre dette. Jeg vil be Regjeringen klargjøre om de har gitt amerikanerne et svar, og hva det svaret i så fall var, sier Solhjell.

Solhjell nominerte sammen med sin kollega, stortingsrepresentant Snorre Valen, Snowden til Nobels fredspris. Han mener nå at regjeringen må garantere for Snowdens sikkerhet og la ham komme trygt til Norge.

– Jeg mener norske myndigheter bør garantere for Snowdens sikkerhet om han kommer hit for å motta en viktig menneskerettighetspris. Uavhengig av synet på ham, er det viktig at vi gir mennesker som kommer hit for å motta en pris beskyttelse, sier Solhjell.

Bilde: Edward Snowden under en videooverført samtale.

Del dette