open menu

Menneske – livet ut

Det må være lov å ha verdighet også i livets sluttfase. Derfor vil SV ha flere på jobb i eldreomsorgen.

–  Hvor er den gode eldrepolitikken blitt av? Hvorfor hører vi kun fra partiene om de eldre når det nærmer seg valg? spør SV-leder Audun Lysbakken.

Gjennom året er det nesten ingen saker om eldrepolitikk i Stortinget, og alt for lite kommer fra regjeringen. SV-lederen mener eldrepolitikken kveles av at alle er enige om at noe må gjøres, men at ingen tør foreslå løsninger som faktisk fungerer. Nå etterlyser han nye eldrepolitiske mål.

SV leverte derfor to viktige forslag i Stortinget i vår som skal behandles til høsten.

– For det første må vi få innført klare statlige regler for hvor mange ansatte som være på jobb i sykehjemmene. Det andre vi kan gjøre er å få kartlagt situasjonen for menneskerettighetene i eldreomsorgen. I dag vet vi rett og slett alt for lite om situasjone, sier han.

– Jeg håper de andre partiene vil støtte disse forslagene, det er tid for å ta et oppgjør med tomme lovnader til de eldre, alle vet at det som skal til er klare regler, som må følges.

– For SV er målet ganske enkelt at alle skal få være hele mennesker – livet ut. Du skal ha skikkelig mat, rom for deg selv. De eldre må møtes med omsorg og respekt, og det må bli slutt på at enkelte eldre har flere titalls forskjellige pleiere innom hjemme hos seg, sier han.

Det er jo ikke for mye forlangt i eldreomsorgen, å be om det som er helt normalt og grunnleggende for vanlige liv, mener Lysbakken.

– Eldre må få rettigheter som betyr noe, vi må bort fra «standarder» og tynne forskrifter, det som trengs er klare, nasjonale regler for hvor mange som skal være på jobb, klare lovfestede rettigheter. Det er det minste vi kan gjøre.

Del dette