open menu

Svikter flyktningene og svekker kommunene

Kommunene får svekket økonomi og ingen hjelp til å ta i mot syriske flyktninger. Det ble klart da regjeringen la fram sitt forslag til oppdatering av statsbudsjettet for 2015 i dag.

– Det er flertall både på Stortinget og i folket for å ta i mot 10 000 syriske flyktninger i år og neste år, likevel løfter ikke regjeringen en finger i møte med en av tidenes verste flyktningekatastrofer. Det må være bittert for Krf og Venstre å være vitne til, sier finanspolitisk talsperson i SV Snorre Valen.

Regjeringen har de siste dagene sagt at de vil styrke kommuneøkonomien. I realiteten legger de likevel bare opp til at kommunene må kutte mindre.

– Regjeringen framstiller det som om kommunene får ekstra penger, men i virkeligheten kompenserer de bare deler av det kommunene har tapt. Dette betyr mindre velferd i kommunene, færre lærere og hjelpepleiere. Også i fjor mistet kommunene 2,7 milliarder kroner, og nå må de kutte ytterligere 200 millioner korner, sier Valen.

SVs finanspolitiker etterlyser også tydelige svar fra regjeringen på økningen i arbeidsledigheten.

– Norge trenger en tydelig industripolitikk og grønn omstilling for å sikre arbeidsplassene våre. Her er regjeringen for passiv. Det er positivt at regjeringen snur om permitteringsregelverket, men det er veldig lite her som bidrar til at det skapes nye arbeidsplasser og grønn omstilling.

 

Del dette