open menu

SV vil ha lovfesting av overgrepsmottak

I dag fremmer SV forslag om lovfesting av overgrepsmottak. I den forbindelse stiller Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for SV, spørsmål om voldtekt og seksuelle overgrep til Anders Anundsen i Stortingets spørretime.

– Hjelp etter seksuelle overgrep er så grunnleggende, at det ikke kan være opp til kommunale prioriteringer om en skal ha et skikkelig tilbud. Derfor er det på høy tid at vi får lovfestet at kvinner som utsettes for seksuelle overgrep har likeverdig krav på et overgrepsmottak i sitt nærområde. Det er avgjørende for både å sikre bevis og god oppfølging av ofre, sier Kirsti Bergstø.

Bakgrunnen for forslaget er manglende innsats mot voldtekt og seksuelle overgrep fra regjeringen.

– Anundsen hevder at arbeidet mot voldtekt og seksuelle overgrep er prioritert for ham. Det er over et år siden omfangsundersøkelsen viste at hver tiende kvinne har blitt utsatt for overgrep. Regjeringen har ikke fulgt opp og har fortsatt ingen ny handlingsplan mot voldtekt. Dette prioriteres ikke i det hele tatt, sier Bergstø.

– Voldtekt og seksuell trakassering kan ikke reduseres til hver enkelt kvinnes problem, det er et likestillingsproblem og et samfunnsproblem. Og det krever politisk handling for å gjøre noe med situasjonen. Det ser vi lite av fra regjeringen, avslutter Bergstø.

Del dette