open menu

Jubler for forslag til ny transpolitikk

I dag mottok helseminister Bent Høie en ny rapport om transpersoners rettigheter og behandlingstilbud. Rapporten anbefaler at det skal bli mulig for personer å skifte juridisk kjønn uten å måtte gjennomgå medisinske prosedyrer og sterilisering.

– SV er kjempeglad for at ekspertgruppen foreslår å fjerne kravet om sterilisering. Det er en skamplett hva gjelder grunnleggende rettigheter i Norge som vi nå kanskje endelig kan ta farvel med, sier SVs likestillingspolitiske talskvinne Kirsti Bergstø.

Rapporten går også inn for desentralisert helsehjelp for transpersoner. Et tilbud som tidligere har vært monopolisert på rikshospitalet. – Dette betyr at flere mennesker vil få den hjelpen de trenger for å kunne leve frie liv som hele mennesker.

Likevel ønsker SV å gå lenger en både rapporten og regjeringen.

– Dagens rapport er et stort skritt på veien til å skape et samfunn med reelt kjønnsmangfold, men vi kommer ikke i mål med dette, mener Endre Flatmo som er leder i SVs lhbt-nettverk. Han viser til at SV ønsker å innføre et tredje juridisk kjønn.  – Om disse forslagene blir vedtatt vil vi fremdeles ha et system som fortsatt bare tillater to kjønnskategorier, mann og kvinne. For noen mennesker går dette på tvers av selvoppfattede og biologiske kjønnsidentitet.

Flere land har innført et tredje juridisk kjønn. Både India, Nepal, Australia, New Zealand og Tyskland har innført tiltak for å fjerne diskrimineringen av andre kjønnsuttrykk enn mann og kvinne.

– Om alle mennesker skal få frihet til å leve ut sin identitet må lovene tilpasses virkeligheten, ikke omvendt, avslutter Bergstø.

SV har selv innført muligheten for å definere seg som et tredje kjønn i sine medlemslister for medlemmer som ikke ønsker å karakterisere seg som mann eller kvinne.

 

 

Foto: Guillaume Paumier  (CC BY 2.0)

Del dette