open menu

Krever tydelig klimasvar fra Erna

– Vi vil høre Erna Solberg si at klimamålene skal nås, vi vil ikke høre at hun håper de vil nås, sa partileder Audun Lysbakken til SVs landsstyre.

Før FNs klimatoppmøte starter i Lima, Peru på mandag, krever SV-leder Audun Lysbakken krever et tydelig klimabudskap fra statsministeren.

– På gjentatte spørsmål fra oss har statsminister Erna Solberg ikke vært i stand til å si at klimagassutslippene skal ned. Den eneste måten å oppnå noe i politikken, er at du må  tørre å sette deg noen hårete mål. Kristin Halvorsen gjorde dette med barnehageplasser, og det er sånn man sørger for politisk endring, sa Lysbakken til landsstyret.

– Klimamålene i 2020 skal nås. Det kan ikke bare være en ambisjon. Jeg vil høre Solberg si at de skal nås, sa Lysbakken.

Feiret 20 årsjubileum

SV-leder Lysbakken startet sin landstyretale med å gratulere med 20-årsjubileum for folkeavstemningen som sa nei til norsk EU-medlemskap. Han hadde funnet fram en button fra 1994.

– I dag er det massivt nei-flertall blant norske velgere. Fortsetter det slik, blir det snart nei-flertall blant medlemmene i Europabevegelsen, sa Lysbakken.

Alternativt statsbudsjett

I høst har SV laget sitt første alternative statsbudsjett på 10 år. Budsjettet har tittelen «Dele for å skape».

– SVs budsjett er rødt og grønt, et budsjett for å dele for å skape, sa Lysbakken, og oppfordret landsstyret og SVs medlemmer til å lese og bruke budsjettet.

Du finner det her: fordeling.no

Lysbakken klarte ikke å skjule sin skuffelse over at kalkulatorpartiet Høyre er tilbake med sitt budsjett.

– Høyre har jobbet over tid for å gi inntrykket av at de setter mennesker foran milliarder. Så fikk de ett budsjett, og viste at kalkulatorpartiet er tilbake, sa han.

– Det Norge trenger er jo en helt annen politikk, en annen retning, for mindre forskjeller og mindre oljeavhengighet, for en satsing på velferd til alle, på tidlig innsats for barn og unge, for mer penger til forskning og utdanning, for grønn industri,  for tog, kollektivtransport og sykkel. Det er det SVs alternative statbudsjett handler om. Vi dreier pengene fra skattekutt til velferd, fra olje til fornbybar, fra vei til bane, sa Lysbakken.

Åpnet døra for heldagsskolen

Heldagsskolen er den viktigste enkeltprioritering i budsjettet og den neste store velferdsreformen.

– Heldagsskolen er en læringsreform, folkehelsereform og en reform for sosial rettferdighet, understreket Lysbakken.

– Heldagsskolen er svaret på noe veldig mange barnefamilier savner i sin hverdag – mer tid sammen, og et SFO mange er misfornøyd med, sa han og ramset opp hva SV foreslår for en heldagsskole:

  • Fra dyrt og varierende SFO til god og gratis heldagsskole.
  • To timer mer, tid barna allerede er på skolen.
  • Leksehjelp med kvalifisert personell. Brødmåltid og frukt. Kulturskole. Fysisk aktivitet. Skolehelsetjeneste. Rikelig med tid til lek og trivsel.
  • Flere lærere. Ressursnorm. Ikke flere enn 15 elever pr lærer 1-4, og ikke flere enn 20 pr lærer 5-10.

– I framtiden bør øvingsarbeid gjøres i skolen, ikke på kvelden når ungene er ukonsentrerte. Å erstattet dagens lekser med øvingsarbeid, vil også gi mer tid til foreldre og barn sammen, sa Lysbakken.

Del dette