open menu

Gratulerer med årets fredspris!

– I ei tid der politiske og religiøse ekstremister som har det til felles at de hater kvinner og likestilling, er dette virkelig midt i blinken, sier Karin Andersen etter at Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi er årets vinnere av Nobels fredspris.

SVs Karin Andersen er blant dem som nominerte Malala Yousafzai til Nobels fredspris. Malala Yousafzai får Nobels fredspris 2014 sammen med Kailash Satyarthi.

– Dette er en betimelig og viktig pris. Den setter søkelyset på barn over hele verden som blir fratatt sin utdanning på grunn av konflikt eller fattigdom og anerkjenner at disse utfordringene har en kjønnsdimensjon, sier Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV og Hedmark.

17-årigen fra Swat-dalen i Pakistan ble skutt for å blogge om jenters rett til utdanning. I dag ble hun utnevnt som vinner av Nobels fredspris for 2014, sammen med den indiske menneskerettighetsforkjemperen Kailash Satyarthi, som arbeider mot barnearbeid.

– At prisen deles med menneskerettsaktivisten Kailash Satyarthi er en riktig tildeling. Han har i en årrekke jobbet mot barnearbeid i India og oppnådd imponerende resultater. Satyarthis arbeid viser hvor viktig sivilsamfunnet er i demokratiske samfunn, sier Andersen.

 

SVs nominasjonsbrev av Malala Yousafzai:

Vi vil nominere Malala Yousufzai til årets fredspris.

Malala Yousufzai har engasjert seg sterkt for barns rettigheter, og særlig jenters rett til utdanning. Hun ble verdenskjent i 2012 da hun ble skutt i hodet av Taliban, etter å ha kritisert Taliban på bloggen sin for å nekte jenter utdanning.

Malala har skrevet en blogg for BBC Urdu under anonymt navn helt fra hun var 11 år. I bloggen beskrev Malala om hvordan det var å være jente og gå ulovlig på skole i Swatdalen i Nord-Pakistan, og hvordan det var å leve med den evige frykten for angrep fra den fundamentalistiske gruppa. Malala har satt ord på utdanningens betydning og vist vei med sitt mot. Rett til skole og utdanning er en forutsetning for fred og menneskerettigheter, og vi mener Malala Yousufzai vil være en riktig og viktig vinner av Nobels fredspris.

Gina Barstad og Karin Andersen

Del dette