open menu

SVs møte med Snowden

Norge må ta initiativ til et internasjonalt samarbeid mot masseovervåking, foreslår SVs nestleder Bård Vegar Solhjell, etter at han som første norske politiker har snakket med Edvard Snowden.

Snowden er nominert til Nobels Fredspris av SV-politikerne Bård Vegar Solhjell, og Snorre Valen, for sine avsløringer av USAs masseovervåking av egne og andre lands innbyggere, og det måtte omfattende sikkerhetstiltak til for å få til en videosamtale med varsleren.

– Vi snakket om blant annet om Snowdens muligheter for å vinne fredsprisen og hva slags konsekvenser avsløringen har hatt for det internasjonale samfunnet, Norge og for Snowden selv, forteller Bård Vegar Solhjell.

Selv om Snowden nå er ettersøkt av mektige regjeringer angrer han ikke.

– Det har åpenbart kostet meg mye, sa Snowden i samtalen med Solhjell og fortalte om hvordan han forlot sin kjæreste gjennom 10 år, deres felles hjem og en godt betalt jobb på Hawaii med visshet om at livet slik han kjente det ville gå tapt.

Frykten for at folk skulle trekke på skuldrene og tenke «dette visste vi, hva så» var ubegrunnet.

– På grunn av Snowden ser vi nå den første globale debatten om overvåkning, sier Solhjell, som mener Snowden har vist oss hvor naive vi har vært som samfunn.

– Hvis jeg ønsket å lede statsministeren e-post eller en hver annen statsråds konto mens jeg satt på Havwaii, kunne jeg bare skrive inn hans offentlige e-post og få opp resultatet, sa Snowden i samtalen med Solhjell.

For å få til en samtale med Snowden måtte Solhjell følge en rekke sikkerhetskrav fra Snowdens representanter, kryptert e-post, spesiell programvare og seint avtalt møtetidspunkt.

– Dette ga oss et innblikk i den utrolig vanskelige situasjonen Snowden befinner seg i og hvor alvorlig han tar sin egen sikkerhet, sier Solhjell og peker på at her ligger årsaken til at politikere må ta denne oppgaven alvorlig.

– Det er ytterst få menneskerettighetsforkjempere og varslere som besitter denne kompetansen. Mangelen på trygg kommunikasjon gjør kostnaden ved å varsle om alvorlige overgrep så ufattelig mye høyere enn det den trenger å være, sier Solhjell.

Han vil ta initiativ til at Norge skal gå i bresjen for et internasjonalt samarbeid om å sette rammer for masseovervåking.

Hele samtalen mellom Snowden og Solhjell kan leses her.

Del dette