open menu

Utfordret LO til grønt skifte

– Det var skuffende å se hvor raskt LO satte Jonas Gahr Støre på plass da han problematiserte norsk oljepolitikk. Det er feilslått næringspolitikk å tro at full gass på norsk sokkel er veien til ny verdiskaping i framtiden, sa SV-leder Audun Lysbakken i sin tale til SVs landsstyre.

Oljedebatten etter Ap-leder Jonas Gahr Støres uttalelser på AUFs sommerleir var et hovedtema da Lysbakken talte til SVs landsstyre på Tøyen i Oslo i dag.

–       Jonas Gahr Støre skal ha ros for å utfordre den øredøvende enigheten i norsk oljepolitikk. Det triste var hvor raskt oljekameratene var ute og satte ham på plass.

Lysbakken var skuffet over LOs kontante reaksjon på Støres uttalelser.

–      LO satte Støre på plass og uttalte tilfreds at Aps oljepolitiske linje de siste 40 årene ligger fast. Men den linjen kan ikke være utgangspunktet for norsk verdiskaping i framtiden. Både en ansvarlig klimapolitikk og en god næringspolitikk krever noe helt annet av oss. Framtidens arbeidsplasser vil ikke komme fra oljen.

Lysbakken understreket at det hadde kommet flere positive signaler i klimapolitikken fra fagbevegelsen. Han la vekt på at SVs posisjon, med ett bein i arbeiderbevegelsen og ett i miljøbevegelsen, ga et spesielt godt utgangspunkt for å bygge bro mellom de to.

–       Vi trenger en kraftfull allianse mellom røde og grønne krefter i norsk politikk hvis vi skal lykkes med det grønne skiftet. Som en nær alliert for LO er det naturlig for oss å si fra og utfordre dem når vi mener det er nødvendig.

–       Vår utfordring i dag er klar: LO må bevege seg i grønnere retning. Når Gahr Støre er “i bevegelse”, kan ikke LO stå bom fast.

Del dette