open menu

Storbydugnad for syriske flyktninger

SV tar initiativ til en storbydugnad for 123 syriske flyktninger. – Det er både skammelig og flaut at Norge har sagt nei til denne bittelille kvoten av spesielt sårbare flyktninger. Norge har både kapasitet og kvalitet og kompetanse. Det er et spørsmål om politisk vilje,
sier Marianne Borgen, gruppeleder for SV i Oslo til Aftenposten.

SV i Bergen, Trondheim, Oslo, Tromsø og Stavanger har tatt initiativ til at Norge likevel tar imot de 123 skadde syriske flyktningene, som regjeringen har sagt nei til. Erna Solberg bruker kapasiteten i kommunene som en av begrunnelsene. I de fem byene er det nå levert inn forslag til bystyrene om en storbydugnad, der byene i fellesskap tar ansvar og sier ja til at de 123 syriske flyktningene som er blant de mest sårbare likevel kan komme til Norge.

 

Trondheim sier ja

Trondheim var først ut til å i ja til å ta imot flere syriske flyktninger.

– Jeg er stolt og glad for at vi fikk vedtatt dette. Vedtaket legger press på regjeringen, og kommer til å bli lagt merke til over hele landet. Jeg forstår at forslaget også vil få flertall i Bergen. Oslo skal behandle forslaget førstkommende onsdag, så da får vi se hvordan regjeringen svarer, sier Knut Fagerbakke, varaordfører i Trondheim til Adressa.

 

Vil ha med KrF, V og Ap

Onsdag skal saken opp i Oslo bystyre.

– Jeg forventer at KrF, Venstre og Arbeiderpartiet sikrer et nødvendig flertall, sier Borgen.

Borgen håper også at ordfører Fabian Stang og Høyre stemmer for dette forslaget, og viser Erna Solberg at det er vilje, kapasitet og kompetanse ute i kommunene til å ta et større ansvar og vise humanisme og nestekjærlighet.

– Vi kan ikke snakke om samhold og solidaritet ved store markeringer og ikke ta ansvar for medmennesker som lider, sier Borgen.

 

I Bergen skal forslaget opp 17. september.

–          Disse personene er de mest sårbare, syke, hjelpetrengende syriske flyktningene, ifølge FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR. Norge er ett av verdens rikeste land og har mulighet til å kunne hjelpe de som trenger oss mest, sier Oddny Miljeteig, gruppeleder for SV i Bergen.

 

Les Marianne Borgens innlegg i Dagbladet.

Del dette