open menu

– Viktig seier for lærerne, men fortsatt tillitskrise

– Lærerne kjempet for skolen vår, nå må vi politikere gjøre det samme. Tillitskrisen i skolen vil fortsette hvis ikke både KS og Stortinget sikrer lærerne bedre mulighet til å gjøre en god jobb, sier Torgeir Knag Fylkesnes, kunnskapspolitisk talsperson i SV.

Lærerstreiken er nå avblåst. KS vant ikke frem med sitt ønske om å diktere arbeidstiden til lærerne.

SVs kunnskapspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes er likevel bekymret for det han mener er en dyp tillitskrise i skolen, som streiken har avdekket.

– Lærerne gjorde en imponerende jobb, og vant et tøft slag, sier Fylkesnes.

– Men kampen om skolen fortsetter. Hvis ikke partiene nå tar ansvar, vil dette bare være starten på en langvarig konflikt om organiseringen av offentlig sektor, legger han til.

 

Vil motvirke tillitskrisen

Fylkesnes varsler at SV vil ta initiativ både på Stortinget, i KS og i kommunene for å motvirke tillitskrisen i skolen.

– Regjeringen er nødt til å levere et statsbudsjett som styrker lærernes mulighet til å gi hver enkelt elev god oppfølging, sier Fylkesnes.

SV vil foreslå mer penger til skolen, blant annet til flere lærere.

– Alle partier har under streiken understreket hvor viktig det er at lærerne sikres tid og faglig handlingsrom. Nå må det følges opp i praksis, blant annet ved å redusere tidstyvene i skolen, sier han.

 

Les også: – Kommunene må ikke røre pengene som spares under lærerstreiken

Frykter for rekruttering til læreryrket

Ivar Johansen fra SV var den eneste i KS-styret som allerede fra våren av ville komme lærerne i møte. SV vil nå øke presset i KS for at organisasjonen skal gå bort fra sin rigide linje i arbeidslivsspørsmål.

– KS varsler at de fortsatt står på samme linje, selv om de tapte i denne omgang. Det er helt uholdbart. Jeg frykter for rekrutteringen til læreryrket og andre viktige velferdsyrker dersom KS fortsatt ønsker å overkjøre de ansatte slik, sier Fylkesnes.

– Det er ikke først og fremst arbeidstidsordningene i offentlig sektor som er moden for reform, det er KS som må reformeres, avslutter han.

 

Del dette