open menu

Sju måter å presse Israel på

SV vil ha slutt på Israels okkupasjon av Palestinske områder, og foreslår sju målrettede tiltak for å få Israel til å stanse okkupasjonen.

Roten til konflikten mellom Israel og Palestina er Israels folkerettsstridige okkupasjon av de palestinske områdene. En våpenhvile må på plass, men den vil ikke løse årsakene til konflikten; okkupasjonen. Alle, fra «mannen i gata» til store pensjonsfond og næringslivet, kan bidra til å presse Israel til å endre politisk kurs.

Antallet drepte palestinere har passert 1.220 ved utgangen av juli, mens 53 israelske soldater og tre sivile israelere er drept i konflikten som startet 8. juli.

– Siden 2005 har stadig flere politiske partier, fagforeninger og organisasjoner tatt i bruk ulike økonomiske virkemidler mot Israels okkupasjon. Slik kan alle, fra «mannen i gata» til store pensjonsfond og næringslivet, bidra til å presse Israels ledere til forhandlingsbordet, sier Snorre Valen, stortingsrepresentant i SV.

Dette er sju måter Israel kan presses til å oppgi okkupasjonen:

  • Oljefondet må ut av selskap som bidrar til okkupasjonen, og stanse alt kjøp av israelske statsobligasjoner.
  • Forby salg av varer produsert i israelske bosetninger på okkupert palestinsk område. Dette er produkter som Sodastream, Keter, Ahava, og frukt og grønnsaker fra selskap med produksjon på Vestbredden.
  • Forby pengeinnsamling til de folkerettsstridige israelske bosettingene.
  • Avslutte alt kjøp av israelsk militært utstyr.
  • Stanse salg av våpen og våpenkomponenter til den israelske hæren fra norskeide våpenfabrikker også i utlandet, inkludert sluttbrukererklæring.
  • Norske banker og fondsforvaltere må trekke sine investeringer fra selskap som bidrar til den israelske okkupasjonen.
  • Handle og investere mer med palestinsk næringsliv i de palestinske områdene.

– Disse sju konkrete tiltakene vil styrke fredsbevegelsen i Israel, bidra til økt press på Israels ledere, og dermed til ”starten på slutten” for okkupasjonen, sier Mona Wærnes, leder for internasjonalt utvalg i SV.

Del dette