open menu

Vil ha tempoutvalg for oljeutvinning

SV vil ha oljepause og opprette et tempoutvalg for norsk olje- og gassproduksjon. Det sa SV-leder Audun Lysbakken da han holdt tale til landsstyret lørdag.

– Vi vet at verden ikke tåler at all fossil energi tas opp, og vi må ta diskusjonen om hvor mye olje og gass som skal bli liggende også på norsk sokkel.

Lysbakken viste til rapporten fra FNs klimapanel, som slår fast at det finnes 5 til 9 ganger så store forekomster av fossil energi i verden, enn det vi kan bruke om vi skal nå 2 gradersmålet.

– SV har lenge tatt til orde for å redusere oljeutvinningstempoet. Vi har blitt latterliggjort og kalt kunnskapsløse og uansvarlige. I dag vet vi at det er alternativet som er kunnskapsløst og uansvarlig. Og ikke bare må tempoet bremses. Noe må bli liggende, sa Lysbakken.

Bondevenn

I talen snakket Lysbakken også om landbruksoppgjøret og understreket at SV er klare til å lage en avtale med resten av opposisjonen på Stortinget.

– Landbruksminister Sylvi Listhaugs skambud er et tilbakeslag etter flere år med solid inntektsvekst. Men mest alvorlig på struktur. Vi må betale for å opprettholde småbruk, sa Lysbakken, som hadde med seg bondelagets grønne t-skjorte på talerstolen.

– SV er på bøndenes side – i denne salen er det bare bondevenner, sa Lysbakken.

Del dette