open menu

Vil ha rød klimaoffensiv

– Alt for ofte har SV blitt stående alene på venstresiden i viktige miljøspørsmål. Jeg vil utfordre LO og Ap til å ta miljøets side i de avgjørende miljøvalgene vi har foran oss, sa SV-leder Audun Lysbakken i sin 1. mai-tale i Hommelvik.

Den ferske rapporten fra FNs klimapanel gir oss kortere tid enn noen gang på å omstille oss til et bærekraftig samfunn.

– I årene foran oss vil det avgjøres om Norge lykkes med det grønne skiftet. Nå har vi ikke tid til å gjøre dårlige valg. Hvert eneste politisk valg vi tar heretter, må være et valg til beste for miljøet, sa SV-leder Audun Lysbakken i årets 1. mai-tale.

Han pekte på at noen av disse valgene er like rundt hjørnet: Skal vi åpne for mer oljevirksomhet i nord? Skal vi elektrifisere Utsira-høyden? Skal vi fortsette å investere oljefondet i olje og gass?

– Jeg vil utfordre Ap og LO til å stå sammen med SV og miljøbevegelsen i disse avgjørende spørsmålene for Norges framtid, sa Lysbakken.

– Disse avgjørene spørsmålene handler om miljø, men de handler også om verdiskaping. Om vi lykkes i å omstille næringslivet slik at vi har konkurransedyktige norske arbeidsplasser i en framtid der olje og gass er lite verdt. Hvis vi skal være tro mot parolen «Hele folket i arbeid», er vi nødt til å omstille næringslivet vårt til en ny tid, påpekte han.

 

Hovedtaler i Hommelvik 

Lysbakken talte på Johan Nygaardsvolds fødested Hommelvik i Sør-Trøndelag. Nygaardsvold styrte landet under parolen «Hele folket i arbeid».

– Sammen bygget våre foreldre og besteforeldre landet etter krigen. Nå må vi bygge landet på nytt, sa Lysbakken og understreket:

– Men denne gangen må vi bygge et samfunn med null utslipp. Industrien  være grønn. Infrastrukturen må være grønn. Og vi må produsere mye, mye mindre olje og gass enn det vi gjør i dag, sa Lysbakken.

 

– Venstresiden må stå sammen

Lysbakkens budskap var at hele venstresiden må stå sammen om det grønne skiftet.

– Jeg er helt overbevist om at den raskeste veien til det grønne samfunnet, er rød. Å legge om samfunnet slik klimaendringene krever av oss, krever politisk styring av markedskreftene og samfunnsutviklingen, sa han.

Del dette