open menu

Milliarder, ikke mennesker

– Hva er viktigst for oss, menneskerettigheter eller handelsinteresser? Og hvordan skal et lite land opptre når det presses av et stort? Er det klokt å la seg presse, eller viktig å vise fasthet? I SV mener vi det siste er det eneste vi kan stå for, det sier SV-leder Audun Lysbakken. SV møter Dalai Lama når han kommer til Norge i mai.

Under onsdagens spørretime i Stortinget krevde Lysbakken svar fra utenriksminister Børge Brende om hva regjeringen vil gjøre når Tibets åndelige leder, Dalai Lama, besøker Norge i mai. Det er usikkert på om regjeringen og resten av det offisielle Norge vil møte fredsprisvinneren på grunn av Kinas kjølige forhold til Norge.

Høyretopper har tidligere uttalt seg om viktigheten av å stå opp for menneskerettigheter, selv om det betyr konfrontasjon med stormakter som Kina.

–Det er viktig at Norge evner å stå opp for menneskerettigheter også når det er krevende. Man kan ikke bare være for menneskerettigheter når det ikke koster noe. Sa Jan Tore Sanner til Dagens Næringsliv i oktober 2011, da Høyre kritiserte et diplomatisk framstøt fra forrige regjering overfor Kina.

I forholdet til Kina blir Norge virkelig satt på prøve. SV vil likevel møte Dalai Lama når han kommer til Stortinget i mai. SV mener det er et viktig prinsipp å ha dialog med alle, at undertrykkingen i Tibet må på dagsorden, og at det er avgjørende at Stortinget ikke bøyer seg for ønskene til en utenlandsk stormakt.

 

Mennesker, ikke milliarder

«Menneskerettighetene har en lei tendens til å tape for næringsinteressene. Det ser vi tydelig både når det gjelder nasjoners og firmaers forhold til menneskerettighetsbruddene i Kina», skrev Erna Solberg i sin bok, Mennesker, ikke milliarder, fra 2011. Hun skrev videre:  «Hvis vi bare er opptatt av å sikre norske næringsinteresser, og ikke stiller tydelige krav til våre handelspartnere på dette området, gjør vi alvorlige feilsteg».

– Nå ser det ut som hennes egen regjering er i ferd med å gjøre et slikt alvorlig feilsteg, skriver Lysbakken torsdag på sin blogg.

Han fortsetter.

– Det er mange gode grunner til å normalisere forholdet til Kina. Jeg er selv en beundrer av det kineserne har fått til når det gjelder å løfte mennesker ut av fattigdom. Men Kina er også et diktatur, med alvorlige menneskerettighetsbrudd på samvittigheten – ikke minst i Tibet. Norge kan ikke la seg diktere av kommunistpartiet i bytte for  markedsadgang for laks.

– Det var visst milliarder, ikke mennesker, som var viktigst likevel, avslutter Lysbakken.

 

Les hele blogginnlegget til Lysbakken.

Følg Audun Lysbakken på Facebook og Twitter.

Del dette