open menu

SV med ny toppskatt for inntekt over 1,5 mill

– Vi må stoppe grådighetskulturen blant topplederne. De kommer aldri til å gjøre det selv, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SV vil i sitt første alternative statsbudsjett på 10 år foreslå å doble toppskatten for alle som tjener over 1,5 milloner kroner i året. I dag har toppskatten to trinn, 9 prosent for alle inntekt over 509.600, og 12 prosent for inntekt over 828.300. SV ønsker nå å innføre et tredje trinn.

– Vi ser for oss at den nye toppskatten skal gjelde dem som tjener over 1,5 millioner kroner, og en ny sats på 20 til 25 prosent. Men den kan bli enda høyere når forslaget er endelig utarbeidet, sier Lysbakken til Klassekampen torsdag.

Kritiserer Ap og den blåblå regjeringen

– Vi presset på gjennom åtte år for en hardere linje mot lederlønninger, og fikk for eksempel på plass nye retningslinjer for bonuser. Men det er ikke noen hemmelighet at Arbeiderpartiet er altfor lite villige til å bruke politisk styring på dette området.

– Venstresida må de neste årene gå inn for mye tøffere omfordeling gjennom skattesystemet. Grådigheten blant topplederne i selskaper som på toppen av det hele er eid av staten truer tilliten i samfunnet, sier Lysbakken.

Regjeringens egen tilleggsproposisjon viser at personer med 300.000–350.000 kroner i inntekt får skattelettelse på 100 kroner i året. For personer med inntekt over to millioner kroner er tallet 39.000 kroner. Lysbakken varsler at SV vil gå inn for skattekutt i sitt alternative statsbudsjett

– Men da for personer med middels og lave inntekter. De straffes dobbelt av regjeringen, fordi de både må betale mer for barnehage og andre tjenester, samtidig som de knapt får noe lavere skatt. Det skuffer meg at Siv Jensen gjør så lite for folk flest, sier Lysbakken.

SV vil i tillegg til det nye trinnet i toppskatten reversere kuttene i formueskatten og innføre en ny skatt for finansnæringen.

– Til høsten legger vi fram vårt første alternative statsbudsjett på ti år, etter å trukket rødgrønne budsjetter mot venstre i en lang periode. Vårt budsjett vil ikke levne noen tvil om hvilket parti som er rødest og grønnest på Stortinget, sier Lysbakken.

 

Del dette