open menu

-Lederlønningene strider med sunn fornuft

-Lederelønningene strider med sunn fornuft. De er alt for høye og må ned.

Det sier finanspolitisk talsperson i SV, Snorre Valen. Han er oppgitt over de siste ukenes nyhetssaker om at ledere i statlig eide selskaper får lønninger opp mot 14 millioner kroner.

 

-SV vil ha et tak på lederlønninger i statlige selskap. Det foreslo vi så sent som i fjor, men alle andre partier gikk i mot forslaget, påpeker Valen.

Valen sier at små forskjeller mellom ansatte og ledelse er bra. Han mener det ikke er noen grunn til å  innføre en ny bedriftskultur med større forskjeller i Norge. Han viser blant annet til saken hvor ansatte i Statoil fratas peanøtter og kaffe mens den øverste lederen får høyere lønn på 14 millioner i året.

– Uansett hvor viktig man er, burde det ikke gå an å tjene så mye som 14 millioner kroner. Hvis du trenger så mye som 140.000 kroner i uka, har du virkelig behov for et besøk av Luksusfellen, sier Valen lattermildt.

SV-politikeren har ingen tiltro til at Høyre- og Frp-regjeringen vil gjøre noe for å stoppe utviklingen. Tvert i mot påpeker han at regjeringen faktisk gir skattelette til den gruppen som tjener mest.

-Høyre har ingen troverdighet her. De skreiv puslete merknader i Stortinget i fjor om saken. Samtidig belønner de jo de samme topplederne med sine helt egne rikingbonuser: Skattegaver på 40 000 kroner i gjennomsnitt for dem som tjener over 2 mill. Om folk skal tjene så mye, må man i det minste sørge for at de bidrar godt til fellesskapet, sier han.

SV-leder Audun Lysbakken uttalte til Klassekampen i dag at SV vil gå inn for økt skatt for dem som tjener over 1,5 millioner kroner, som et tiltak for å unngå økte inntektsforskjeller.

I perioden 2005 til 2013, under den rødgrønne regjeringen, økte skatten for dem med inntekter over to millioner i gjennomsnitt med 271.000 kroner. Utviklingen har snudd med Høyre- og Frp-regjeringen. De gir folk med inntekter over 2 millioner i gjennomsnitt 39.500 kroner i skattelette i 2014.

Del dette