open menu

-Bjerke og DNB ber om finansskatt

Det har den siste tiden blitt kjent at DNBs ledelse har fått millioner i bonuser. SV-leder Audun Lysbakken sier det er på tide at finansnæringen betaler like mye skatt som andre næringer. Men statsminister Erna Solberg avviser forslaget.

– Det er skamløst av DNB å betale ut millionbonus når vanlige arbeidstakere oppfordres til moderasjon, og finanskrisen fortsatt preger Europa. Det var uansvarlige banker som utløste krisen. Vi forventer ydmykhet fra finansnæringen, ikke pengedryss over toppsjefene, sier Lysbakken.

Lysbakken sier at bonusene aktualiserer spørsmålet om finansskatt, og peker på at dette vitner om god lønnsomhet i næringen.

Han tok opp saken om finansskatt i Stortingets spørretime i dag, og utfordret Erna Solberg på hva hun konkret ville gjøre for å motvirke slike bonusfester. Han fikk til svar at regjeringen ikke vil sørge for at finanssektoren betaler like mye skatt som andre næringer.

– En finansskatt kan finansiere viktige velferdsløft i årene som kommer. Det er fortsatt behov for kvalitetsløft innen skole og eldreomsorg, og flere opptak i året i barnehagene. Vi vil at mer av samfunnets ressurser skal gå fra banker til barn og besteforeldre. Eldre og skolebarn trenger bonus mer enn banksjefer, sier han.

Det var finanskriseutvalget som først foreslo å innføre en finansskatt, for å kompensere for at finanssektoren i hovedsak er unntatt merverdiavgiften. Utvalget anslo at staten går glipp av 12-13 milliarder kroner årlig som følge av lav beskatning av sektoren. Et sentralt poeng var også at dette kunne bidra til en mer ustabil finansiell sektor. Flere andre land har lignende skatter. På SVs initiativ har Finansdepartementet utredet saken, og den ble sist omtalt i den rødgrønne regjeringens forslag til statsbudsjett for 2014.

Del dette