open menu

– Venstre og Krf blokkerer et miljøflertall

SVs Snorre Valen reagerer på at Venstre og Krf ikke vil stemme for å trekke Statens pensjonsfond utland (oljefondet) ut av kull.

– Venstre og KrF blokkerer nå for et reelt miljøflertall på Stortinget. Nå er saken utsatt på ubestemt tid, sier finanspolitisk talsperson for SV Snorre Valen.

Forslaget som Venstre og KrF nå stemmer i mot ville ført til at rene kullselskaper ville blitt ekskludert fra oljefondet allerede i vår. Valen hadde regnet med støtte fra Venstre og KrF i denne saken.

– Jeg registrerer at de skal utrede konsekvensene av uttrekk. Det er bra, og det blir spennende å se resultatet av det. Men her har Venstre og KrF byttet bort et reelt politisk flertall mot at et Frp-styrt finansdepartement skal utpeke en gruppe som skal se på saken, sier Valen.

Han viser også til at statssekretær i Finansdepartementet Paal Bjørnestad (Frp) tidligere denne uken advarte om at det ville være for dyrt å trekke seg ut av kull.

Valen avviser også påstanden om at det ville vært uansvarlig å trekke oljefondet ut av rene kullselskaper nå.

– Det er snakk om noen ytterst få aksjer. Vi vet hvilke selskaper det gjelder. Et uttrekk nå ville gitt et viktig miljøsignal til verden. Det har Venstre og Krf nå blokkert for og utsatt på ubestemt tid, avslutter han.

Forslaget om å trekke oljefondets investeringer ut av kull er lagt fram av Arbeiderpartiet. SVs tidligere forslag om å trekke oljefondet ut av investeringer i alle fossile selskaper ble nedstemt i Stortinget.

Del dette