open menu

Henvisningsnekt i Stortinget

– Jeg gikk inn på Høyres hjemmeside, derfra klipte jeg ut en lang og svært god tekst som handlet om hvorfor Høyre var mot reservasjonsrett. Jeg har byttet ut ordet «Høyre» to små steder, ut over det er hele vårt forslag tekst Høyre selv har skrevet. I dag stemmer Høyre mot sin egen tekst, sa Karin Andersen da hun åpnet frokostmøtet «Nei til reservasjonsrett».

– Jeg har selv gått i demonstrasjonstog med banner der det stod «nei til reservasjonsrett», det er mange tiår siden nå, sa Karin Andersen. – Nå står kampen på ny.

Tidligere stortingsrepresentant for SV og kvinnesakspioner Torild Skard fortalte om abortkampens historie. Skard understreket at nå må være tiden for å stå opp mot angrep på kvinners rett til selvbestemt abort.

– Mer enn 20 millioner kvinner tar utrygge aborter hvert år, nesten 50000 kvinner dør hvert år som følge av problemer etter utrygge aborter, sa kvinnesakspioneren Torild Skard. – Og nå øker antall utrygge aborter.

– Det er utrolig bra at det både er folk som har vært med i den forrige abortkampen og mange unge aktivister som ser hvor alvorlig situasjonen er nå, sa SV-leder Audun Lysbakken i sin innledning.

– Når vi vedtar lover i Stortinget med rettigheter til kvinner eller pasienter så skal de rettighetene gjelde alle, sa Lysbakken. – Rettighetene er ikke en slags meny som fastleger skal kunne velge fritt fra, det er en illusjon å tro at det ikke vil komme mange saker der kvinner får en mye vanskeligere vei til abort.

– Vårt forslag kommer til å bli stemt ned i Stortinget i dag, erkjente Lysbakken. – Men vi ser ikke dagen i dag som et tapt slag, vi ser på dagen i dag som et steg på veien til å vinne denne saken.

Her kan du lese forslaget fra SV.

Del dette