open menu

– 5-årig skolestart er en dårlig ide

– Skolestart for 5-åringer er en svært dårlig idé, som bør forblir en idé. Det vil kunne virke ødeleggende på barn, læring og samfunn, sier Torgeir Knag Fylkesnes, SVs utdanningspolitiske talsperson.

Høyres utdanningspolitiske talsperson, Kristin Vinje, foreslår å senke alder for skolestart fra 6 til 5 år. Hun får støtte fra flere sentrale personer i eget parti, som tyder på at dette er godt koordinert med regjeringen. Også Aps Trond Giske synes forslaget er ”interessant”.

– Ungene er for små til å begynne på skolen når de er 5 år. I land som i dag har skolestart for 5-åringer, slik som Storbritannia, vurderer de å gå motsatt vei. Skal Høyre drive skolepolitikk på forkastede ideer fra utlandet, spør SVs utdanningspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes.

– Barn skal ha en barndom. Å sette fire-fem-åringer på skolebenken er å stille alt for tøffe krav til små barn. Det er mye mer fornuftig å satse på god og gratis barnehage for alle, sier Fylkesnes.

 

Tidligere i arbeidslivet

Høyres argumenter er at skolestart for 5-åringer vil føre til at folk kan begynne i arbeidslivet tidligere, noe som vil tilføre Norge mange flere tusen årsverk årlig. Dette er en merkelig argumentasjon, mener Fylkesnes.

– Når de først velger å se bort fra hva vi vet er best alder for skolestart er det nesten rart de ikke foreslår å starte med 4-åringene eller 3-åringene. Det ville jo forsynt bedriftene og markedet med arbeidskraft ennå tidligere, sier Fylkesnes ironisk.

 

Læring gjennom lek

Dagens barnehager driver i dag læring allerede fra første dag, og følger læreplaner som i overskrifter ligner skolens læreplaner. Den store forskjellen er at læringen er på barnets premisser, med riktig læring til riktig nivå.

– Det virker som om Høyre og alliansepartnerne har en idé om at barnehagene bare handler om fri lek. Jeg vil derfor oppfordre Vinje til å ta seg en uke i en barnehage sammen med 5-åringene før de gjør alvor av forslaget, og se hvor mye barn lærer gjennom lek, i barnehagen, sier Fylkesnes.

Han er overrasket over at også Ap støtter forslaget.

– Jeg ville trodd at Ap i mindre grad enn Høyre lot seg forføre av økonomiske argumenter, men isteden forholdt seg til den kunnskapen vi har om barndom og læring. Barn er ikke produkter som du kan haste gjennom skolen med samme resultat. Læring er en prosess som krever en helt annen tilnærming, avslutter han.

 

Les mer om saken i Aftenposten.

Del dette