open menu

Mobiliserer mot EUs datalagringsdirektiv

SV og Venstre løfter EUs datalagringsdirektiv til Stortinget på onsdag, og krever svar på hele åtte spørsmål i Stortingets spørretime.

– Vår ambisjon er å få regjeringen til å sette i gang en ny reell behandling av EUs datalagringsdirektiv, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Han mener så mange forhold har endret seg siden direktivet ble innført i 2011, at Høyre og Arbeiderpartiet bør revurdere sitt standpunkt i saken. De to partiene sto alene om å sikre flertall for direktivet, og selv i Høyre var det enkeltrepresentanter som stemte imot.

Onsdag morgen inviterer SV og Venstre en rekke organisasjoner og enkeltpersoner som har markert seg som motstandere av DLD til møte i lagtingssalen på Stortinget. Ønsker du å delta på dette møtet, kan du sende påmelding til tone@stortinget.no.

Les mer her: NTB: I Krysspress om datalagring.

 

– Direktivet er ulovlig

Nylig hevdet generaladvokat i EU-domstolen at datalagringsdirektivet er ulovlig.

Lysbakken følger opp dette signalet, og stiller følgende spørsmål til samferdselsminister Ketil-Solvik Olsen:

I Computerworld 12. august 2013 sa Bård Hoksrud: «Frp har hele tiden ment at Norge uansett burde ventet med vedtaket for å se hvordan dette spiller ut i EU. Vi skjønte ikke hvorfor det var så viktig å haste et direktiv gjennom, som fortsatt diskuteres og evalueres i EU.» Senere har statsråden sagt at saken ikke skal opp til ny vurdering. Hva vil EU-domstolens nye avklaring om datalagringsdirektivet ha å si for en eventuell innføring eller nye vurderinger av innføring i Norge?

Signalene fra Brussel får Venstre-leder Trine Skei Grande til å fatte håp.

– Dette styrker meg i troen på at hensynet til personvernet vinner fram, og at datalagringsdirektivet ikke blir innført. Dette gir grunnlag for fortsatt omkamp mot datalagringsdirektivet, sier hun til NTB.

Alle spørsmålene til Spørretimen ligger her.

Del dette